17 februarie 2011

Fluențe

Open call – Expoziţia regională Fluenţe

Fundaţia Arhitext design, editor al revistei Arhitext declară deschis open call-ul pentru selecţia de proiecte ce vor fi prezente în expoziţia regională Fluenţe organizată cu prilejul celei de-a patra ediţii a Festivalului Arhitext (Festivalul Fluenţe). Festivalul  va avea loc în luna octombrie 2011 la Timişoara.

Odată cu organizarea celei de-a patra ediţii a Festivalului Arhitext şi celei de zecea a Premiilor Arhitext design (PAD) ne propunem să dăm startul unui nou proiect ce constă în organizarea unor serii de expoziţii regionale prin care să fie identificate din punct de vedere arhitectural diversele legăturii care există între ţările Europei Centrale şi de Est. Acest proces de explorare a arhitecturii specifice acestei regiuni va fi realizat în strânsă legătură cu anumite tematici ce vor fi altele de la o ediţie la alta. Ne propunem aşadar un exerciţiu care necesită contiunitate şi care la final nu are doar scopul de a prezenta arhitectura ţărilor din Europa Centrală şi de Est ca o arhitectură globală, ci mai de grabă ca o arhitectură specifică şi deosebită.

Fluenţe este gândită aşadar ca o primă expoziţie dintr-o serie mai largă prin care încercăm să identificăm acele elemente care fac din arhitectura acestor ţări o arhitectură specifică. Este o arhitectură caracterizată de particulaităţile unei abordări locale ce creează nuanţele unui stil global.

Pentru această expoziţie ne-am propus organizarea unui open call adresat arhitecţilor, urbaniştilor, designerilor, arhitecţilor peisagişti şi tuturor birourilor de arhitectură din tările aparţinând Europei Centrale şi de Est – Albania, Austria, Belarus, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Cipru, Germania, Ungaria, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia şi Ucraina.

Aşadar, acest open call răspunde la o preocupare locală constantă pentru a descoperi cele mai recente exemple de arhitectură de bună calitate. De asemenea, oferă arhitecţilor şansa de a arăta munca lor în cadrul unei expoziţii, dar şi ocazia de a-şi integra proiectele  într-un context mai larg al arhitecturii contemporane din Estul şi Centrul Europei.

Mai mult decât atât, proiectele selectate pentru această expoziţie vor fi publicate în Catalogul internaţional Fluenţe. Acest catalog reprezintă o contiunare a expoziţiei în care proiectele vor fi prezentate alături de textele teoretice ale unor teoreticieni înternaţionali, reprezentanţi ai ţărilor cărora acest open call se adresează.

Data pâna la  care trebuie trimise proiectele conform regulilor specificate în open call vor trebui trimise până pe data de 20 aprilie 2011 la adresa festival@arhitext.com


Responsabil Comunicare
Aniela Macarin
Tel. 031.104.11.78
arhitext_redactie@b.astral.ro
Facebook: Fundatia Arhitext
www.arhitext.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu