12 aprilie 2010

REZULATELE PREMIULUI EUROPEAN PENTRU SPAŢII PUBLICE URBANE

Premiul European pentru Spaţii Publice Urbane este un concurs organizat bianual de şase instituţii europene cu scopul de a recunoaşte şi de a încuraja proiecte de recuperare şi de apărare a spaţiului public în oraşe. Premiul, creat în 2000, sărbătoreşte în 2010 a şasea ediţie.


Rezultatele celui de al 6-lea Premiu European pentru Spaţiile Publice Urbane, co-organizate de Centre de Cultura Contemporània din Barcelona (CCCB), Architecture Foundation din Londra (AF), Architekturzentrum Viena (Az W), Cité de l'Architecture et du Patrimoine din paris, Suomen Rakennustaiteen Museo din Helsinki (SRM), Nederlands Architectuurinstituut din Rotterdam (NAi) şi de Deutsches Architekturmuseum din Frankfurt (DAM).sunt:


CĂŞTIGĂTORI:


Den Norske Opera & Ballett

Oslo (Norway), 2008

Acoperişul Operei iese uşor din apele portului Bjørvika pentru a oferi oamenilor care păşesc pe acesta o splendidă vedere asupra oraşului şi a fiordului.


















Open-Air-Library

Magdeburg (Germany), 2009

Locuitorii unui cartier, din punct de vedere social - depresiv s-au organizat pentru a colecta şi a face schimb de cărţi într-o bibliotecă în aer liber pe care aceştia înşişi au construit-o, în urma unui proces participativ, din materiale rezultate în urma demolării unei clădiri.

















MENŢIUNI SPECIALE:


Passage 56 / espace culturel écologique

Paris (France), 2009

O iniţiativă publică a condus la transformarea unui culoar neglijat - Rue Saint Blaise - într-o grădină ecologică administrată colectiv.


Urban Activators: theater podium & brug Grotekerkplein

Rotterdam (Netherlands), 2009

Adăugarea unui pavilion de teatru conferă un dynamism programatic vechii pieţe, articulând relaţia sa cu canalul Deftsevaart.


Casetas de pescadores en el puerto

Cangas do Morrazo (Spain), 2008

Un rând de colibe de pescari conferă dinamism digului din port cu un tip de activitate care este adânc înrădăcinată în acel loc şi deosebit de atractiv pentru privirile celor care îl străbat.



Paseo Marítimo de la Playa Poniente

Benidorm (Spain), 2009

Benzile complexe de tranziţie între oraş şi plajă se desfăşoară într-un repertoriu colorat de forme sinuose, care este suficient de puternic pentru a ordona fatadei falezei şi pentru a-I atribui un caracter unitar.



Festivitatea de premiere va avea loc în data de 11 iunie 2010

Pentru mai multe detalii şi fotografii vizitaţi http://www.publicspace.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu